Lördag 2014-04-26

Vaknade med ont i halsen. Beata gav mig en Decold Total och en liten klick Vaporub att sätta under näsan. Jag kände mig inte i form för att ge mig ut på egen hand på okända ställen i Delhi så istället gjorde vi en långsam morgon tillsammans. Strömmen kommer och går. Elnätet räcker inte till för alla  luftkonditioneringar som går på högvarv och nu börjar det bli riktigt varmt.
Jag har kommit till den delen av Shantaram där Prabaker, han med det stora leendet och det mycket vackra jaget, råkar ut för en olycka. Stämningen i boken, intensiteten i intrycken från de senaste veckorna, värmen och förkylningen kräver sin rätt. Jag är helt enkelt på uselt humör idag.
Det finns några museum till här i Delhi som jag gärna vill åka till, men mest börjar jag längta hem till mitt arbetsrum. Jag vill smälta alla mina intryck, måla själv och läsa om hinduismens alla gudar. Helst skulle jag vilja att Beata följde med hem redan på måndag, men det vill hon inte.
Idag är Delhi varmt, svettigt, bullrigt, dammigt och ogästvänligt. När vi efter tusen felkörningar kom fram till Tibet House var det stängt. Utan reservplan i den 40 gradiga hettan kom vi inte på något annat ställe att hämta nya krafter på än vårt stamställe, Starbucks på CP, där internet en dag som denna, naturligtvis inte heller var i form.
‘Man får ha dagar när man avskyr Indien’, sa Beata med ett snett leende, och genast känns det lite bättre. Idag är en sån dag för mig och det är lika bra att ta ut svängarna rejält. Idag ser jag bara det fula, smutsiga, pråliga och giriga Indien. Jag retar mig på de välbeställda indiska männen med sina pompösa magar, dryga miner och sneda kvinnosyn. Klass- och könsskillnaderna stör mig och också här levs livet, precis som på de flesta andra ställen i världen, på de rika männens vilkor.
Beata och jag har köpte med oss mat hem, momos, smörgås och några kakor. Nu känns det bra att stanna inne på rummet, läsa Shantaram, äta lite och ikväll kommer jag nog att välja tv’n framför verkligheten. På gatan pågår ett jättebråk mellan en kvinna och några män. Det går inte att förstå vad de säger. Men att de är arga och att det svärs är jag 100% säker på. Det är alltså inte bara jag som har vaknat på fel sida.
Min dåliga dag är nog övergående för jag har inte slutat planera min nästa resa till Indien. Norra Indien, Kerala och byar istället för storstäder står högst på önskelistan. Det är gudarna, färgerna, smakerna, hantverket och tygerna som gör Indien speciellt för mig.

Publicerat i Okategoriserade

2 reaktioner på ”Lördag 2014-04-26

  1. Vi ses snart hemma och då har du massor att berätta, du måste ha hela huvudet fullt nu. Synd att du fått en förkylning, men tur att det inte var i början. Våren har varit otroligt vacker här i år du kommer hem till sommar. Kram till er bägge.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s