Pragati Maidan och Paharganj market

Tisdag 2014-04-15
Vi sov mycket gott i Beatas nya lägenhet. Så gott att larmet på telefonen hade stängt av sig själv. Under natten vaknade jag några gånger av ovana ljud, hundar som ylade, morrade, skällde och skrek. Det lät riktigt otäckt.  Tänkte på ett avsnitt i Shantaram som handlade just om hur läskiga  vildhundsgäng kan vara på natten och bestämde mig för att inte utsätta mig för några nattliga promenader frivilligt.
Jag håller på att läsa om Shantaram nu, det ger extra krydda att läsa böcker som utspelar sig i Indien när man är här. De små detaljerna i böckerna hjälper mig att se dem också i verkligheten. Beskrivningar av dofter, smaker och synintryck från böckerna kan upplevas och ger berättelserna mer tyngd.
Idag åkte vi till konsthantverksmuseet i Pragati Maidan. Det var ett trevligt museum. Väldigt lungt och fridfullt med mycket inspirerande religiös konst och textilier. På gården satt hantverkare och visade hur de gjorde och så kunde man förstås köpa saker också. Några mindre trästämplar och en duk med blocktryckt mönster gick inte att motstå. Jag köpte också en bild gjord på palmblad bara för att jag blev så imponerad av hantverket.
Det som gjorde allra störst intryck var ändå en 15 minuter lång dokumentärfilm om Ajrakh en färgningsteknik som kombinerar blocktryck och resist tekniker med färgbad. Jag lyckades inte förstå allt men efter lite samspråkande med vakten fick jag köpa en kopia av filmen till ett usb Beata hade med sig.
Färgerna som användes för röda och gula färger var ‘Alizarin’ och ‘Temrix’ blommor, ‘Madder’ och ‘Rhubarb’ rot. Det skall jag googla så fort jag kommer åt Internet eller när jag kommer hem.
Beata hade ett fantastiskt tålamod med mig, jag tror inte att hon hade valt att titta så noga på allt om hon varit själv. Min mobil slutade tyvärr fungera så mina inspirations foton är fast i Beatas kamera tills hon kommer hem.
Nästa plats vi besökte var en totalt annorlunda upplevelse. Till skillnad från lugnet och stillheten på området med museet var det larm och kommers i övermått på Paharganj . Är det här så som du tänker dig Indien sa Beata och ja, det kan man nog säga. Det är inte ett helt säkert område men Beata provade två lågbudget hotell här under en tid så hon visste precis vilka affärer vi skulle gå till. Jag erkänner, jag kunde inte motstå och nu undrar jag bara hur jag kunde vara så dum att jag inte tog med vår största resväska.
Efter all shopping hade vi tänkt köpa med oss dosas hem, Butter Paneer och Masala Dosa, trots många försök att få maten som take away och ‘yes, yes, no problem’ förstod de inte utan vi fick den serverad vid bordet. Det var fantastiskt gott och när vi ätit gick vi upp till lägenheten och drack kaffe och åt små goda kakor som vi köpt med oss från ett gatustånd i Paharganj.

Publicerat i Okategoriserade

2 reaktioner på ”Pragati Maidan och Paharganj market

  1. Så himla trevligt ni har ! Men du ,köp en väska till eller en större . Bra att ha :)) Hoppas Beata mår bättre ! kram bägge två ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s