Återupptäcka

Skrivbordet fullt med glasyrprov medan jag letar i datorn efter recepten
Lera är ett krävande material att arbeta med. Egentligen behöver man arbeta med det mycket och regelbundet. Arbetsprocessen är lång, utöver det mest uppenbara att man skall forma, bränna, glasera och bränna igen är det mycket annat som måste göras.

Ugnen skall fungera och sättplattorna skall underhållas. Man skall blanda glasyrer och se till att ha de råvaror man behöver hemma. Lera som ligger torkar och måste blötas för att sedan knådas om. För att inte tala om hur tungt det är att röra upp en blandad glasyr som stått länge.

Om man glaserar genom att doppa och hälla behöver man ha tillräckligt stora mängder av glasyren för att få ett bra resultat. Och om man som jag tycker att det är roligt att jobba med olika färger hamnar man hela tiden i dilemma.

  • Hur mycket skall jag blanda av var färg?
  • Kommer jag att kunna doppa om jag gör hälften rött och hälften orange?
  • Kan jag unna mig att blanda till stora mängder av båda, det blir dyrt och var skall jag då förvara den färdigblandade glasyren?
  • Hur mycket ställmedel behöver jag ha i för att det skall gå att röra upp den igen?

Sen är det ju inte bara att välja en färg heller. Olika glasyrer, färgkroppar, ämnen har olika egenskaper. Temperaturen man bränner i och vilken lera man har påverkar också. Vissa glasyrer rinner och funkar inte på utsidan men kan bli väldigt vackra om man häller dem tjockt på botten av en skål.

Man bränner inte en ugn bara för en sak eller ett experiment utan det gäller att planera. Om man plötsligt kommer på att man vill prova en extra glasyr i samband med en glasyrbränning så måste man ha rätt skröjade föremål att testa med. Och vill man göra planerade glasyrexperiment vill man ju ändå fylla upp ugnen innan varje bränning.

Röra-i-skåpet
Röra-på-arbetsbänken_webDe senaste åren har jag inte arbetat så mycket med lera och jag har undvikt glaseringsproblemet genom att glasera allt vitt för att sedan jobba med dekaler på det vita. Men detta är en för stor kompromiss. Varken på tyger, bilder eller keramik tycker jag om vitt som botten för ett mönster om inte mönstret är helt i svart.
Nu är skröjugnen som jag började fylla med saker i april bränd. Påbörjade den när Beata önskade sig fler kaffemuggar, Skalövningar på drejskivan.

Medan jag väntar på att ugnen skall komma ner i temperatur så funderar jag över vilken glasyr jag skall använda. Tur att jag har gjort anteckningar.
Jag kommer att välja rött och orange och Karins transparenta stengodsglasyr.
Jag kommer att satsa på Karins recept på transparanta blank stengodsglasyr infärgad med en kombination av varmröd och orange ca. 6%.

  • Topptemeratur: 1230 grader
  • Uppvärmningstid: 3 timmar
  • Omslagstemperatur 450 grader
  • Utjämningstid: 15 minuter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s